Stotteren oplossen doe je met logopedie oefeningen

Stotteren oplossen doe je met logopedie oefeningen

Stotteren is erg vervelend en zeker op jonge leeftijd zijn stotterende kinderen vaak erg onzeker. Meestal gaat stotteren bij kinderen vanzelf over, maar is dit niet het geval dan kun je de hulp inschakelen van een logopedist. Die kan je dan helpen met logopedie oefeningen. Wil je stotteren aanpakken met logopedie oefeningen? Dokterdokter legt uit hoe het werkt.

Logopedie oefeningen bij stotteren
Bijna tweehonderdduizend Nederlanders stotteren. Niet gek als je bedenkt dat goed spreken heel complex is; je hebt hier wel 150 verschillende soorten spieren voor nodig. Werken niet alle spieren goed samen, dan kun je gaan stotteren. De angst om te stotteren maakt dat stotteraars bepaalde klanken gaan ontwijken of überhaupt bang zijn om te praten. In zo’n geval kunnen logopedie oefeningen helpen. Hoe eerder je begint met logopedie oefeningen voor het oplossen van stotteren, hoe succesvoller ze zijn. Desalniettemin kun je ook als volwassene nog steeds de hulp van een logopedist inschakelen.

Logopedie oefeningen voor kinderen
Voordat een logopedist begint met logopedie oefeningen kijkt hij eerst naar de oorzaak van het stotteren. Stotteren ontstaat niet alleen door een afwijkende spraakmotoriek, maar ook door emotionele factoren en/of omgevingsfactoren. Met deze achtergrondinformatie bepaalt de logopedist welke logopedie oefeningen zinvol zijn. Logopedie oefeningen met kinderen gebeuren spelenderwijs. Tijdens het doen van spelletjes stimuleert de logopedist het kind om veel te praten en te vertellen wat hij ziet en doet.

Help je kind stotteren oplossen
Naast het doen van logopedie oefeningen voor het oplossen van stotteren moet ook de directe omgeving van het kind zich actief bemoeien met de behandeling van het stotteren. Angst en onzekerheid verergeren het stotteren namelijk, daarom is het creëren van een ‘veilige’ omgeving essentieel. Uit onderzoek blijkt dat de behandeling van stotteren succesvoller is bij kinderen die veel ondersteuning krijgen van hun ouders.

Hoe je kinderen het best kunt helpen om van hun stotteren af te komen verschilt per kind, maar het is altijd belangrijk om:

  • Geduldig te blijven
  • Te laten zien dat je blijvende aandacht hebt
  • Niet de zinnen afmaken
  • Zelf rustig te blijven praten
  • Logopedie oefeningen voor volwassenen
    Ook bij volwassenen zijn logopedie oefeningen zinvol om het stotteren te verminderen. Op latere leeftijd is het onwaarschijnlijker dat het stotteren ooit helemaal verdwijnt, maar verbetering is wel mogelijk. Er wordt veel onderzoek gedaan naar stotteren, waardoor het steeds sneller lukt om een passende behandeling te vinden. Ondanks dat stotteren nooit helemaal verdwijnt is het zeker niet nodig om er alleen mee te worstelen.

    Andere methodes tegen stotteren
    Stotter je? Maak dit dan kenbaar bij je huisarts en bespreek de mogelijkheden om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

    Andere methodes die mogelijk werken tegen stotteren zijn:

  • Articulatietherapie
  • Luchtstroomtherapie
  • Angstreductie therapieën
  • Gedragstherapie
  • Bio-feedback methoden
  • Ritmische spraak
  • Trial therapie
  • Stemcontrole
  • Stotteren kun je misschien niet altijd volledig verhelpen, maar het hoeft ook geen groot probleem te zijn. Herken je stotteren bij je kind, zoek dan wel op tijd hulp, bijvoorbeeld bij je huisarts. Je mag overigens ook meteen naar de logopedist. Logopedie is eerstelijns zorg, je hebt dus geen verwijzing nodig.

    Auteur: José Boon
    Bron: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/peuter-kleuter/stotteren-oplossen-doe-je-met-logopedie-oefeningen/

    Deel viaShare on Facebook0Share on Google+0Email this to someone