Stotteren oplossen? Doe vooral géén moeite!

Stotteren oplossen? Doe vooral géén moeite!

Stotteren is zo oud als de mensheid. Al net zolang wordt er gezocht naar een oplossing. De Griekse redenaar Desmothenes riep tegen de branding in om vloeiend te spreken. Andere, vaak afschrikwekkende remedies uit vroegere tijden waren bijvoorbeeld: praten met kiezelsteentjes in de mond, de verstijfde tong met kokende wijn ontdooien of een stuk van de tong afsnijden (!). Zachtere leermeesters adviseerden om met een speciale mondstand in de klank te glijden of tijdens het spreken met de vingers mee te trommelen. Iedereen ging er vanuit dat je iets moest doen om niet meer te stotteren.

Timing en coördinatie
Praten is het resultaat van een ingewikkeld proces van timing en coördinatie van de ademhaling en heel veel spieren, aangestuurd door de hersenen. Anno 2015 weten we dat iemand die stottert níet door de duivel is bezeten – zoals in de middeleeuwen nog werd gedacht – maar dat bij hem dit ingewikkelde proces wat sneller ontregelt raakt dan bij anderen. Hoe dat komt, daar wordt nog steeds onderzoek naar gedaan. Dit jaar nog ontdekte Devin Mc Auley, professor in de Psychologie aan de staatsuniversiteit van Michigan een verband tussen stotteren en ritmegevoel.
Wat de oorzaak ook is, één ding weet iedereen die zelf stottert heel goed: praten kan hij als de beste! Als je maar alleen bent. Als er enkel een kat, een paard of een baby naar je luistert. Of volledig ontspannen bent. Hele speeches kun dan je houden. Want met de spraak zelf iets niets mis. Toch zijn de meeste therapieën anno 2015 er nog altijd op gericht om actief iets aan de spraak te veranderen. Met behulp van ademhalingstechnieken bijvoorbeeld. Of oefeningen die je elke dag moet doen.
Maar heeft dat wel zin?

Trucjes stotteren oplossen versterken angst
Door speciale technieken toe te passen om niet meer te stotteren, doe je eigenlijk precies wat mensen die stotteren uit zichzelf continu al doen: je in allerlei bochten wringen om maar vooral níet te stotteren. Hoewel spreektechnieken kunnen helpen, zeker tijdelijk, wanneer de concentratie op de technieken hoog blijft, blijven het trucjes. En trucjes, daar versterk je alleen de angst om te stotteren maar mee.

Stotteren is angstprobleem
“Stotteren is alles wat je doet om niet te stotteren,” zei Hausdörfer, een Duitse apotheker uit de 19e eeuw. Om stotteren te overwinnen moet je juist helemaal níets doen, alleen iets te laten. Het Hausdörfer Instituut ziet stotteren als angstprobleem. Door je angst los te laten, weer in contact te komen met je stem en te vertrouwen op je klanken, ga je weer natuurlijk spreken. Als prettig ‘bijproduct’ verdwijnt het stotteren. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de mensen die verschillende therapieën hebben gevolgd het meest tevreden zijn over de Hausdörfer therapie.

Auteur: Lydia van der Weide
Bron: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/stotteren-oplossen-doe-vooral-geen-moeite/

Deel viaShare on Facebook0Share on Google+0Email this to someone